✿•♥ Mrs. Engineer ♥ Mr. Engineer ♥•✿: Juadah Iftar 4 ramadhan

✿•♥Our 1st Baby♥•✿

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

✿•♥Our 2nd Baby♥•✿

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

✿•♥ekyanie_eternity♥•✿

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

✿•♥My Followers - off RM2.00 ♥•✿

✿•♥LIKE US AT FACEBOOK TO GET LATEST UPDATE♥•✿

Thursday, July 3, 2014

Juadah Iftar 4 ramadhan

Alhamdulillah dah hari ke 5 kita berpuasa kan...n aku x pernah lagi pergi bazar...hebat x?hehe...semalam kami berbuka western...lamb chop gitu...lamb mmg dh beli...perap pun kejap je...ptg smlm blk keje br perap...

sos gravy black pepper pulak, buat sendiri...menjadi tau...hehe...

resipi amik kat blog akak ni... http://linapg.blogspot.com/2013/01/lamb-chop-with-black-pepper-gravy.html

meh aku tlg paste kan...

SOS BLACK PEPPER
Bahan-Bahan:
1 labu bawang besar holland (kaler kuning) dicincang halus
4 sb (rata) tepung gandum
1 kiub ayam
2 sb sos tiram
2 sb kicap manis (untuk gelapkan sos)
4 sb sos lada hitam
2 sb lada hitam ditumbuk kasar
3 cawan air (atau lebih)
2 sb mentega

Cara-Cara:
Cairkan mentega ke dalam periuk (sauce pan),tumis bawang besar hingga layu dan wangi (jangan sampai garing nanti pahit lak)
Masukkan lada hitam yang ditumbuk kasar, tumis sekejap.
Masukkan tepung gandum (xyah bancuh ngan air) kacau selalu supaya tidak bergentel.
Masukkan air.Kacau sebati (guna hand whisk lagi senang nak kacau).Masukkan kiub ayam
Masukkan sos lada hitam,sos tiram dan kicap. Kacau sebati. Kalau nampak pekat sangat tambah sedikit air.
Sesuaikan rasa. Kalau nak lebih gelap tambah sukatan kicap.

and ade gak buat coeslaw...b yg wt...byk plak tu...aku sorang je mkn...ade lg dlm peti...berbuka nnt boleh mkn lg...hehe

gravy black pepper 

kambing yg diperap

gambar ni je ade...hehe...dh siap msk x sempat nk amik gambar...tros ngap...kikiki

- Posted using BlogPress from my iPhone

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...