✿•♥ Mrs. Engineer ♥ Mr. Engineer ♥•✿: Alayna Ekzema

✿•♥Our 1st Baby♥•✿

Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

✿•♥Our 2nd Baby♥•✿

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

✿•♥ekyanie_eternity♥•✿

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

✿•♥My Followers - off RM2.00 ♥•✿

✿•♥LIKE US AT FACEBOOK TO GET LATEST UPDATE♥•✿

Tuesday, August 20, 2013

Alayna Ekzema

waaa...poor my baby...die kne ekzema...huhu...isnin minggu lpas, aku bwk alayna g Dr Serena kt Bukit Rahman Putra...n btol lh naluri aku, die ekzema....

ni lh sebab aku pergi jumpe Dr....

after share psl alayna kne ekzema kt fb, ramai suggest gune Moogoo...tros aku search stokis Moogoo terdekat...n b tros g bli...

ni lh yg aku gune...RM187...

n alhamdulillah, after skali aku sapu kt alayna, ekzema tu hilang...tp xkn hilang tros...sbab bak kate Dr Serena, penyakit ni xkn elok...huhu...n she said that baby ekzema adelah High Maintenance Baby...hehe...

so skang, ape yg aku wt :
- x mandikan alayna dgn sabun mandi biase, which b4 ni pakai pureen...
- sentiasa sapu cream2 moogoo after mandi even ekzema xde...
- pakaikan baju 100% cotton...ade skali aku pakai kn baju biase, naik ruam2 kt kepala die...sian die :(
- malam tdo psg aircond...(ni sbab mama, papa n kakak alayna panas gk...kikiki)
- pantang makan coz die bf...

My baby....

aku dh join group ekzema kt fb utk mendalami ilmu ekzema ni... :)

13 comments:

  1. udder cream tu xyah pakai..dia lebih kepada psoriasis problem..etty dulu pun dok apply gak hehe..but bile jumpe info pasal kate bkn utk rawatan eczema etty stop.. ISB dh 2 botol pakai..asal ameer gatal je, silap mkn ke, nyamuk gigit ke trus sapu tu je..cpt baik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg x pakai pn udder cream...bgs eh ISB...

      Delete
  2. mmg tak boleh elok ke? rasa nya Yana pernah baca ada sorang anak blogger ni ekzema dia dah takde lepas 2 tahun camtu. kuasa allah swt, kita usaha je k. sian Alayna

    ReplyDelete
    Replies
    1. xtau lh...Dr ckp cmtu...tp hopefully alayna akan ok lh...

      Delete
  3. oo doktor kata tu eczema ek? igtkn cradle cap..
    btw boleh rujuk sini utk nota yg farrah dpt dari pakar kulit PCMC http://www.farrahdiana.com/2012/01/eczema-oh-eczema.html

    moogoo tu natural ingredient, kena sabar sikit lah ye.. jgn pakai steroid nye cream, nnt kulit mcm nipis, pastu nmpk tompok2 (Iqbal dl masa farrah xtau, pakaikn je hydrocprt doc klinik biasa bagi, pastu bila tau tu ade steroid, trus stop).

    makan kena pantang. yani kena try n error la.. mcm Iqbal, ayam, carrot, udang, susu tepung biasa pun tak boleh minum.. masa kecik bila dah kena topup sus formula, mcm2 susu farrah try, semua naik merah2.. last2 paed ckp minum susu yg ada H.A (hypo allergic) rasenye.. alhamdulillah, sekarang dah ok, cuma udang masih tak boleh smpai skrg.. tp farrah dah boleh makan.. kalo dulu, farrah makan pun efek kat Iqbal..

    wah..panjang pulak komen.. hihihi

    alayna akan jd high maintenance ni ;p tak boleh habuk, tak boleh panas-nnt naik rumah n gatai pastu dia garu.. tak boleh sejuk sgt- nnt kulit kering dia garu akan merah jgk.. dan macam2 lagi lah..

    btw,ada fameli history asma/allergic/ekzema ke? sbb ni penyakit keturunan 3 serangkai org ckp.mcm Iqbal, baba dia asma, makcik 1 allergic, makcik 2 ekzema.. so iqbal ada jgk la salah satu tu.. keturunan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. try n error tu, bape kali mkn eh br nmpk effect?hehe...ade...ayah...tp x trok sgt pn... :)

      Delete
  4. my nephew umo 2 tahun pun ade sorang ekzema..mmg kesian..kalo berpeluh terus ade ruam2 merah kt badan..kt umah pakai pempes je...umah takdo ekon..
    and anak kawan yg sebaya dgn nephew tu lg kesian alergik dgn lembu..even kalo kt umah msk rendang ke sup daging lembu..anak dia dah mcm kena ulat beluncas...kesian anak ekzema sbb smpai dewasa pn xkan hilang..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. anak kwn tu kne minum susu kambing lh eh?

      Delete
  5. ciannye baby comel nii....
    take care ...

    ReplyDelete
  6. hmmm yelah.baby E ni mmg high maintenance.xpe.mesti ada hikmah disebalik nya.

    ReplyDelete
  7. Salam,

    Macamana nak contact awak ye? Ada benda nak tanya sikit. Email saya zarifah.nur@gmail.com. Thanks :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...